قبل از اینکه سایتتان را راه بیندازید، لازم است در مورد هاست تصمیمگیری کنید. انتخاب هاست معمولا دو گزینه اصلی دارد: هاست ویندوز و هاست لینوکس.
کاربرانی که تجربه خاصی ندارند، فکر میکنند چون سیستمعامل روی کامپیوتر شخصیشان ویندوز است، باید هاست ویندوز انتخاب کنند؛ اما این تصور اشتباهی است.
در این مقاله یاد میگیریم که هاست ویندوز چیست و به درد چه کسانی میخورد. اگر قصد خرید هاست را دارید همراه ما باشید.
قبل از شروع، بهتر است که با ماهیت هاست آشنا باشید. برای یادآوری، هاست فضایی است که در اختیار کاربر قرار میگیرد تا فایلها و محتواهای سایت خود را روی آن آپلود کند. همچنین در مقاله «هاست چیست؟ راهنمای کامل+ نکات مهم» میتوانید با انواع هاست آشنا شوید. منظورم از انواع هاست، هاست لینوکس،هاست ویندوز، هاست ابری، هاست اشتراکی، هاست اختصاصی و … است.
هاست ویندوز چیست؟

هاست ویندوز، سرویس میزبانی (هاستینگ) است که روی سرور آن سیستمعامل ویندوز نصب شده است. این سیستمعامل با عنوان ویندوز سرور شناخته شده و نسخههای مختلف آن (۲۰۱۰، ۲۰۱۲، ۲۰۱۶ و ۲۰۱۹) در حال حاضر ارائه میشود.
هاست ویندوز یک رقیب قدیمی هم دارد که احتمالاً نام آن را شنیده باشید. هاست لینوکس!
تفاوت هاست لینوکس و هاست ویندوز چیست؟
تفاوت این ۲ نوع هاست، قبل از هر چیزی، در سیستم عاملی است که روی سرور نصب میشود. مشخص است که هاستهای ویندوزی مجهز به سیستم عامل ویندوز و هاستهای لینوکسی، مجهز به سیستم عامل لینوکس هستند.
اما جدا از این هم یک سری تفاوتها بین هاست لینوکس و هاست ویندوز وجود دارد که مهم است با آنها آشنا شوید. در ادامه به این تفاوتها اشاره میکنیم.
۱) وب سرور نصب شده روی هاست
ممکن است بپرسید که وب سرور یعنی چه؟
وبسرور، نرمافزاری است که تمام محتوای وبسایت شما را ذخیره میکند و زمانی که مرورگر، درخواستی را میفرستند، جواب آن درخواست را میدهد. مثلاً کاربر میخواهد یک فایل را دانلود کند. این درخواست از طریق مرورگر (که کلاینت هم در نظر گرفته میشود) به وب سرور ارسال میشود و وب سرور پاسخ را برای مرورگر میفرستد. اینطوری مخاطب میتواند فایل را دانلود کند.حتما بخوانید: آموزش ساخت برگه اختصاصی در وردپرس
حالا بد نیست بدانید که وب سروها انواع مختلفی دارند. مثلاً: Apache، Node، Nginx و LightSpeed.
خب، برگردیم به هاست ویندوز و هاست لینوکس.
در هاست ویندوز معمولاً از وب سرور IIS استفاده میشود. IIS مخصوص هاست ویندوزی است و توسط شرکت مایکروسافت ارائه میشود؛ برای همین هم نمیتوانید از آن در هاستهای لینوکس استفاده کنید.
در هاست لینوکس اما، از وب سرور آپاچی (Apache) و لایت اسپید (LitSpeed) استفاده میشود. دقت کنید که بستر اصلی استفاده از آپاچی، هاست لینوکس است؛ اما چون اپن سورس (متن باز) است، نسخه ویندوز آن نیز وجود دارد.
پیشنهاد میکنم اگر دوست داشتید با وب سرورها بیشتر آشنا شوید، سری به مقالۀ «وب سرور چیست؟» بزنید.
۲) زبان برنامهنویسی

سیستم عاملهای لینوکس و ویندوز، هر کدام از زبانهای برنامهنویسی خاصی پشتیبانی میکنند.
سیستم عامل ویندوز: زبانهای ASP و ASP.NET
سیستم عامل لینوکس: زبانهای Perl ،Python ،PHP و CGI
با توجه به این موضوع، اگر سایتتان با Php کدنویسی نوشته شده (مثلاً سایتهایی که با وردپرس ساخته میشوند) باید از هاست لینوکس، و اگر سایتتان با ASP کدنویسی شده، باید از هاست ویندوز استفاده کنید.
نکته مهم: استفاده از سرور ویندوز، برای سایتهایی که با PHP نوشته شدهاند، باگهای امنیتی زیادی ایجاد میکند.
۳) پایگاه داده

شما برای ذخیرۀ دادههایتان در هاست و همچنین مرتب کردن آنها، به یک پایگاه داده یا دیتابیس نیاز دارید.
برای هاست ویندوز: میتوانید از پایگاه داده MSSQL و Access استفاده کنید.
برای هاست لینوکس: میتوانید از پایگاه داده MySQL استفاده کنید.
۲ نکته را هم بگویم.
نکته ۱: در هاست ویندوز هم میشود از MySQL استفاده کرد؛ اما کارایی لازم را ندارد و سایت را کند میکند.
نکته ۲: بیشتر سیستمهای مدیریت محتوا، برای عملکرد بهتر، به پایگاه داده تحت MYSQL نیاز دارند.
۴) کنترل پنل
کنترل پنل هاست، نرمافزاری است که روی هاست نصب میشود و یک رابط گرافیکی به آن اضافه میکند. به لطف این رابط گرافیکی، کار کردن با هاست خیلی برایتان راحتتر میشود و شما میتوانید سریعتر به بخشهای مختلف دسترسی داشته باشید.
از بین کنترل پنل های مختلفی که وجود دارند، ۳ تایشان در ایران خیلی محبوبتر هستند: دایرکت ادمین، سی پنل و پلسک
دایرکت ادمین و سی پنل، فقط برای هاست لینوکس قابل استفادهاند؛ اما … پلسک هم برای هاست ویندوز و هم برای هاست لینوکس قابل استفاده است.
البته در کنار پلسک، کنترل پنلهای دیگری مثل Hosting Controller، Dotnet Panel، Website Panel وجود دارند که مخصوص هاستهای ویندوزی هستند.
نکته: با توجه به تحریم بودن ایران از سمت cPanel و نبودن امکان تهیه لایسنس رسمی، بهتر است که از هاست لینوکسی که مجهز به کنترل پنل دایرکت ادمین است استفاده کنید. سام سرور، هم کنترل پنل دایرکت ادمین و هم کنترل پنل پلسک را، با لایسنس رسمی و قانونی عرضه میکند. با لایسنس رسمی، خیالتان از بابت امنیت، بهروزرسانی و پشتیبانی، راحت خواهد بود.
در مقاله « مقایسه محبوبترین کنترلپنلهای هاست» میتوانید با مزایا و معایب این ۳ کنترل پنل آشنا شوید.
حالا بهتر است برویم سراغ بررسی نقاط ضعف و نقاط قوت هاست ویندوز.
مزایا و معایب هاست ویندوز چیست؟

تا این قسمت از مقاله راجع به بخشهای مختلف هاست ویندوز صحبت کردیم. هرکدام از سرویسهای میزبانی را انتخاب کنید، مزایا و معایبی دارد. در این بخش نگاهی داریم به مزایا و معایب هاست ویندوز.
مزایای هاست ویندوز
- به خاطر رابط کاربری سادهای که دارد، کار با آن برای افراد مبتدی هم ساده است.
- وقتی سختافزار بهروزرسانی میشود، درایورهای آن خیلی سریع در دسترس قرار میگیرند.
- از تعداد زیادی برنامه شخص ثالث (Third Party) پشتیبانی میکند.
- پشتیبانی بلند مدت دارد.
- با SharePoint و Exchange که از برنامههای محبوب مایکروسافت هستند، سازگار است.
- اگر دنبال توسعه برنامههای مبتنی بر ویندوز هستید، بهترین گزینه هاست ویندوز است. چون لینوکس از برنامههای ویندوز پشتیبانی نمیکند.
معایب هاست ویندوز
- هاست ویندوز نسبت به هاست لینوکس گرانتر است. اختلاف قیمت هم مربوط به خرید لایسنس این سرویس است.
- متن باز (Open Source) نیست؛ برای همین جامعه توسعهدهندگان آن کوچک است و اگر به مشکل بخورید، بهسختی میتوانید در اینترنت راهحل را پیدا کنید.
- امنیت آن در مقایسه با هاست لینوکس پایینتر و در برابر بدافزارها آسیبپذیر است.
- برای چند کاربره بودن کارایی لازم را ندارد.
- توسعهدهندگان سازگاری لینوکس را بیشتر میپسندند؛ برای همین هم هاست لینوکس طرفداران بیشتری دارد.
این هم از مزایا و معایب! فکر کنم که دیگر بدانید کدام هاست به دردتان میخورد. در بخش درباره خرید هاست شما را راهنمایی خواهیم کرد.
چگونه هاست ویندوزی بخرم؟

گزینهها برای خرید هاست، زیاد است. یعنی همین الان اگر «خرید هاست» را در گوگل سرچ کنید، تعداد زیادی نتیجه پیش روی شما قرار میگیرد. حتی در بعضی نتایح ممکن است پیشنهاد هاست ویندوز رایگان را هم ببینید!
اما آیا هاست رایگان قابل اعتماد است؟
هاستهای رایگان، یا هاستهای ارزانی که اختلاف قیمت زیادی با نرخ متداول دارند، معمولاً از نظر امنیت به شدت آسیبپذیرند، داونتایم خیلی بالایی دارند و پیشتیبانی خوبی ندارند که مشکل شما را سریع حل کند.
پس در انتخاب سرویس خود دقت کنید! ممکن است کمی بیشتر هزینه کنید، اما در عوض سرویس امن و باکیفیتی دارید و خیالتان از بابت پشتیبانی هم راحت است.
در ضمن، کارشناسان کاربلد سام سرور میتوانند با توجه به هدف شما و میزان فضایی که نیاز دارید، بهترین هاست را پیشنهاد بدهند. اگر نیاز به مشاوره و راهنمایی داشتید، حتماً روی ما حساب کنید.
تا یادم نرفته این نکته را هم اضافه کنم که سام سرور روی هاستهای ویندوزی .netcore و ASP.net MVC را هم پشتیبانی میکند.
حرف آخر
امیدواریم که مقاله امروز در خرید هاست به شما کمک کند و اطلاعات شفاف و روشنی را در اختیارتان گذاشته باشد. به عنوان جمعبندی این مقاله، یادتان باشد که:
- موقع خرید هاست به زبان برنامهنویسی سایتتان دقت کنید
- امکانات وبسرورها را مقایسه کنید و با توجه به کارتان ببینید که کدام برای شما بهتر است
- از کنترل پنلی استفاده کنید که لایسنس قانونی دارد و امنیت آن بیشتر است
- ببینید که سیستم مدیریت محتوای شما، با کدام پایگاه داده سازگارتر است